19 Kasım 2014 Çarşamba

Prof.Dr. Mehmet Ali KÖRPINAR :TRAFİK SORUNLARIMIZ !!!

TRAFİK SORUNLARIMIZ !!!

"İnsan her gün bir parça müzik dinlemeli, iyi bir şiir okumalı, güzel bir tablo görmeli ve mümkünse birkaç mantıklı cümle söylemelidir."
Goethe

BsAgroEIgAARvVS
Trafikteki kötü alışkanlıklarımız için bir belgeleme (twitter-8.7.2014).

Değerli arkadaşlar,
En büyük can kaybını trafik kazalarında yaşıyoruz. Bu kazaları azaltmak için güzel ülkemizdeki Trafik sorunlarımızı ve olası çözümlerini dile getirmemiz gerekiyor. Bu konuda yaşadığımız sorunlardan bazılarını sizlere hatırlatmak istedim. Örneğin;
  • Artık yollarda en sağdaki şeriti kullanırsanız daha hızlı ve daha çabuk gideceğiniz yere ulaşabilirsiniz. Çünkü herkes en sol şeriti tercih ettiğinden, sol şeritler dolu oluyor ve en sağdaki şerite ulaşmak için araç sollama yerine araç sağlaması yapılıyor.
  • Şeritler arasında slalom ve aşırı hız yapan birçok araç var ama anında durdurup, hesap soran yok.
  • Cankurtaran araçları geliyor ve ona yol verenler var ama yol verdikten sonra onun açtığı yoldan yararlanıp, arkasına takılıp gitmek isteyenler de var. Cankurtaran geçişi sonrası bunlar arasında yarışmalar başlıyor.
  • Şerit değiştirmek için sinyal yakan çok az. Hatta sinyal yakmayıp, sadece camdan elini çıkarmasını yeterli görenler var.
  • Yollarda su-muz-fındık v.s satanlar, trafik sıkışıklığını fırsat bilerek yolların ortasına da tezgah kurmuş durumdalar. Bunları uyaran ve tezgahların kaldırılmasını isteyen de yok. Bu tezgahlar yüzünden yollarda sollamalar da çok zorlaştı.
  • Ayrıca çeşitli reklamlar için ellerinde resim olanlar, araç camlarına bu resimleri saplamak için ana yollarda yürüyüş halindeler.
  • Kırmızı ışıklarda durduğunuzda veya yol tıkanmalarında hemen birileri geliyor ve sizden bahşiş istiyor. Özellikle küçük çocukları bu amaç için kullananlar var.
  • Araç kullanırken cep telefonu ile konuşmak sanki serbestmiş gibi moda oldu. Hem kendi hayatını hem de başkasının hayatını riske soktuklarının farkında değiller galiba. Artık araç kullanırken de telefonlarını cebinden veya çantasından çıkarıp, eline almadan konuşmak mümkün. Bu kişilerin araçlarında bluetooth kitini kullanmalarını önermek isterim.
  • Emniyet kemeri takmak, sanki acemi şoförlerin işiymiş gibi görenler var. Hatta emniyet kemeri kullanmamak için araçların uyarılarına karşı özel metal çubuk takanlar o kadar arttı ki, onların yüzünden serbest satıcıların en çok sattığı mal, bu metal çubuklar olmuş.
  • Kendilerine yol açılmasını isteyen bazı uyanıklar, araçlarına kırmızı-mavi ışık saçan sistemleri monte ettiler. Özel görevli araç havasında, sizden de yol isteyebilirler.
  • Artık aracı büyük olan tüm yol benimdir mantığı ile hareket ediyor. Büyük Jeep, kamyoneti ve minibüsü olanlar, sanki yolda hareket eden tek kişi kendisiymiş sanıyor. Kimseye saygısı yok. Özellikle araç kullanan bayanlara daha da saygı duymamız gerekiyor.
  • Aşırı yüklü ticari araçlara dikkat etmemiz gerekiyor. Özellikle halk otobüsleri ile servis araçlarını kullanan şoförlere de gereken uyarıların yapılması ve denetlenmesi gerekiyor.
  • Ne yazık ki muayenesini yaptırmayan araç sayısı %40’lardaymış. Yani gereken donatıya sahip olmayan araçlarla aynı yolu kullandığımızı bilmemiz ve ona göre önlem almamız gerekiyor.

Değerli arkadaşlar,
Devamlı olarak can almaya çalışan trafik kazalarını önlememiz gerekiyor. En önemli iletişim aracı sayılan görsel medyamızda(TV), bu sorunlarımız ve olası çözümleri dile getirilmiyor, sadece kaza sonuçları veriliyor. Kazaların nedeni ve nasıl olduğu konusunda bilgi yok. Yani halkımızın gereğince uyarılması ve eğitilmesi yapılmıyor.

Yaklaşık 13 yıldır, Fahri Trafik Müfettişi olarak en çok canımızı alan Trafik sorunlarımızı dile getirmek ve gereken çözümleri üretmek için çaba sarf etmekteyim. Her yıl Haziran ayında İstanbul Trafik Müdürlüğümüzün düzenlediği toplantılar da bu sorunlarımızı tartışır, gereken önlemlerin alınması için çabalardık. Ne yazık ki 4 yıldır bu toplantılar da yapılmıyor ve bir araya gelip sorunlarımızı dile getiremiyoruz. Umarım en kısa zamanda bu toplantılarımızı yeniden düzenleyebiliriz.

Trafik sorunlarımız gün geçtikçe azalması gerekirken, ne yazık ki artıyor. Yukarıda sıralamaya çalıştığım trafik sorunlarımıza sizlerde katkıda bulunur, gereken önlemleri dile getirirseniz çok memnun olurum. Sizler ve aileleriniz bu ülke için çok değerlisiniz. Sağlık ve huzur dolu yolculuklar dilerim.

Sevgi ve saygılarımla (18.11.2014).
Prof.Dr. Mehmet Ali KÖRPINAR

NOT:
Mart-2011 de geçerli olan 611 sayılı ve Eylül-2014 de çıkarılan af yasaları ile 120.- TL altındaki trafik cezaları affedildi. Cezaları affeden yasalar nedeniyle tüm sürücüler için kesilen cezaların bir etkimesi de kalmadı. Esasen amacımız sürücülere ceza yazmak değil, işledikleri suçları izleyen ve ceza yazabilen birilerinin olduğu imajını yaratmaktır. Bu af yasaları ile yıllardır kestiğimiz trafik cezalarının, sürücüler üzerinde oluşmasını istediğimiz kamusal baskı kalmadı. Gereken denetim ve cezası olmayan trafik kaosunu bakalım nasıl bitireceğiz ???


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder