9 Nisan 2015 Perşembe

Prof.Dr. Mehmet Ali KÖRPINAR :SORUNLARIMIZA ULUSAL ÇÖZÜMLER ÜRETELİM -25-


"Milli benliğini yitirmiş uluslar, başka milletlerin avıdır."
Mustafa Kemal ATATÜRK

http://i.milliyet.com.tr/GazeteHaberIciResim/2015/03/05/fft16_mf5376165.Jpeg
İthalat bağımlısı olduk (6.03.2015-Milliyet)

Değerli arkadaşlar,
Daha önceki SORUNLARIMIZA ULUSAL ÇÖZÜMLER ÜRETELİM başlıklı yazılarımda birçok sorunumuzu dile getirmiş ve
Şimdi bu olayları ve sorunları oluşturan etmenleri düşünelim;
·         Neden ve niçin ve de hangi amaçla bu sorunlar karşımıza çıkıyor?
·         Bu sorunlara verilen tepkiler ve üretilen çözümler uygun mu?
·         Bu ortamda, bu çözümlerin dışında daha neler yapılabilir?
·         Daha uygun ve daha akılcı çözümler için kimlerle iş birliği yapılabilir?
diye sormuştum. Ne yazık ki bırakın sorunlarımıza ulusal çözümler üretmeyi, sadece sonuçlarla ilgilenip sorunların esas nedenleri de araştırılmamaktadır.

Değerli arkadaşlar,
Güzel ülkemizde arka arkaya seçim dönemleri yaşanıyor. Bu süreçte iktidar paylaşımı için yöneticilerimiz sadece seçimleri düşünmekte, iç ve dış sorunlarımızla gereğince ilgilenemiyorlar. Bu sırada oluşan ekonomik ve siyası kaos halkımızı üzmekte ve bıktırmaktadır.

Yöneticilerimiz ve danışmanları geçmişten ders almasını bilmediği için tüm halkımız boşu boşuna stress altında kalıyor. Kişiler gelip geçicidir, kurumlar ise kalıcıdır. O nedenle kurumlarımızı korumalıyız. Ayrıca yasama, yürütme ve yargının birbirine saygısı yıpratılmamalı, birbirinden bağımsız ve bağlantısız çalışması sağlanmalıdır. En önemlisi, bağımsız ve tarafsız yargının, herkesin güvencesi olduğu unutulmamalıdır.

Bu aşamada, dünyamız büyük bir ekonomik sarsıntı geçirirken, güzel ülkemizin de hem içte hem de dışta birçok önemli sorunu var ve halkımız ulusal çıkarlarımıza uygun çözümler bekliyor. Örneğin;
  • İTHALAT BAĞIMLISI OLDUK. Güzel ülkemizde yap-sat dönemi bitti. Ve al-sat dönemi sürdüğü için ihracaatımızın %58,5’i yabancı katma değerinden oluşuyor (6.03.2015-Milliyet). Dolayısıyla, dolarda oluşan her artış ithalatımızı pahalılaştırıyor ve ihracaatımızı da olumsuz etkiliyor. Nitekim Ocak, Şubat ve Mart ayı ihracaatlarımız giderek azalmaktadır.
  • SİSİ’YE “RO-RO” TALEBİ. Türk ticareti icin hayati önem taşıyan Ro-Ro taşımacılığı anlaşmasının, Mısır tarafından yenilenmeyeceğinin bildirilmesi Türkiyeyi zor durumda bıraktı. Türkiye-Mısır ve Mısır-Suudi Arabistan arasında taşıma sağlayan anlaşma yaklaşık 8.000 araçlık ihracaat kapasitesi sağlıyordu (14.3.2015-Milliyet). Suriye ve Irak kapılarının kapanması yüzünden, mecburen Mısır ile Ro-Ro anlaşması yapılmıştı.
  • TAM 30 BANKAMIZDA YABANCI SERMAYE VAR. Yabancı sermayeli banka sayımız 30’a ulaştı. 6 özel sermayeli bankamızda yabancı sermaye iştiraki var. 15 banka yabancı sermayeli. 6 yabancı banka da Türkiyede şube açtı. 3 yabancı sermayeli kalkınma ve yatırım bankası faaliyet gösteriyor (11.3.2015-Milliyet).
  • AVM’LERE “YABANCI” KALMADILAR.Türkiyede uluslararası yatırımcıların alışveriş merkezi (AVM) sektöründeki ağırlığı artıyor. 45 milyar $’lık pazarın 3’te 1’i yabancının kontrölünde. Seçimler sonrası yeni yatırımlara hazırlanıyorlar. Pazara yeni oyuncular girebilir (11.3.2015-Milliyet).
  • HANE HALKI BORCU 12 YILDA 55 KAT ARTTI.2002 de 6,7 milyar lira olan hane halkı borcu, 2013 sonunda 372,4 milyar liraya tırmanmış (11.3.2015-Milliyet).
  • BORÇ LİGİNDE 26’NCI OLACAĞIZ. IMF verilerine gore Türkiyenin borcu 2015’te 398,8 milyar dolara ulaşacak. Bu rakamla Türkiye en borçlu ülkeler liginde 26’ncı olacak. Dünyanın en borçlu ülkesi 19,2 trilyon $’la ABD oldu(18.2.2015-Sözcü).
  • JCR: TASARRUF YOKSA BÜYÜMEDE YOK.Japon kredi ve derecelendirme kuruluşu Japon Credit Rating (JCR) Eurasia Başkanı Orhan Ökmen “TL’nin değersizleşmesi ihracaatın ve rekabet gücünün orta ve uzun vadede itici gücü olamaz“ dedi. Düşük büyümenin temelinde tasarruf eksikliği, verimsizlik ve rekabet gücü zayıflığının bulunduğunu belirtti (11.2.2015-Cumhuriyet).
  • RUSYA, LİBYA VE IRAKTA İNŞAAT PAZARI ÇÖKTÜ. Müteahhitler, Rusyada ruble, Irakta bütçe ve Libyada teminat sorunundan dolayı ciddi zararlarla karşı karşıya (18.2.2015-Sözcü).
  • TÜRKLERİN 7 MİLYAR $’I ‘SAHRA’YA SAPLANDI. Libyadaki Tobruk hükümeti Türk şirketlerini “Libyadan çıkarma” kararı aldı. Libya’dan 4,5 milyar $ alacağı olan Türk şirketlerinin işe hazır bekleyen 7 milyar $’lık iş makinesi ve araç-gereç ise kaderine terkedildi(24.2.2015-Milliyet).
  • SURİYEDE HER GÜN EN AZ 200 KİŞİ ÖLDÜ. 4 yılı dolduran krizde ölü ve mültecilerle, insane bilanço ağırlaşıyor. Ölü sayısı 220 bini geçti, yardıma muhtaç Suriyelilerin sayısı 4,8 milyona ulaştı. (13.3.2015-Milliyet).
  • TÜRKİYE MÜLTECİ SAYISINDA DÜNYA BİRİNCİLİĞİNE ULAŞTI. Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiserliğinden (UNHCR) yapılan açıklamaya gore Türkiye en fazla mülteci barındıran ülke oldu. Suriyeden kaçan mülteciler için “açık kapı” politikası uygulayan Türkiyedeki mülteci sayısı 2 milyona ulaştı. Türkiyenin 21 mülteci kampı, okul ve sağlık hizmetleri için 6 milyar $ harcama yaptığı açıklandı (13.3.2015-Milliyet).
  • CIA DİREKTÖRÜ JOHN BRENNAN, SURİYEDE “KAOTİK ÇÖKÜŞE” KARŞI ÇIKTI: ABD, Rusya, IŞİD karşıtı koalisyon ve bölge devletlerinin, Şam’da hükümet ve siyasi kurumların çöküşünü görmek istemediğini belirtti ve“temsili hükümet” önerdi (15.3.2015-Milliyet).
  • EĞİT-DONAT PROGRAMI SURİYEDE AĞIR BİR DARBE ALDI. ABD şimdi kimi eğitip donatacak? Washington’un “eğit-donat”programı icin model seçtiği muhalif gurup Harakat Hazm, El Nusra karşısında dağılırken, Amerikan silahları örgüte geçti. Uzmanlara gore, eğitilecek güvenilir ve ılımlı bir grup kalmadı (5.3.2015-Milliyet).
  • ABD: Esad’la müzkere yok! ABD Başkanı Obamanın IŞİD temsilcisi Allen ”ABD’nin Esadla ilişkin pozisyonu değişmedi” dedi (19.3.2015-Milliyet). Güzel ülkemizi kendi amaçları icin kullanmaya çalışan ABD yönetimi, ikircikli açıklamalarına devam ediyor.Saygıdeğer İsmet İnönü, ABD ile Kıbrıs nedeniyle aramız açılınca “Büyük devletlerle ilişki kurmak, ayı ile yatağa girmeye benzer”demişti, anımsayalım lütfen.
  • YOLSUZLUKLA MÜCADELE EDECEK”ŞEF” ÇIKMADI. B 20’de görev gücü ekibi oluşturan iş dünyası, yolsuzlukla mücadele çalışma grubunun başına getireceği ismi hala bulamadı. Ülker bu görevi reddetmişti (6.3.2015-Sözcü).
  • YOLSUZLUĞA KARŞI YÜRÜDÜLER. Brezilyada iktidar partisi hakkındaki yolsuzluk iddiaları halkı sokağa döktü. Yaklaşık 2 milyon kişi, Devlet Başkanı Rousseff için ”Defol” sloganları attı (17.3.2015-Sözcü).
  • HAVA KUVVETLERİNİ MECBURİ HİZMETİ DÜŞÜREN YASA VURDU. Arka arkaya yaşanan F-4 kazaları, TSK’daki tecrübeli pilot açığını da gündeme getirdi. 2012 de yapılan değişiklik ile mecburi hizmet 15 yıldan 10 yıla inmişti. Böylece 153 tecrübeli pilot birden Hava Kuvvetlerimizden ayrılmıştı. 2010’dan beri Hava Kuvvetlerinden ayrılan pilot sayısı 567 oldu(13.3.2015-Sözcü).
  • EN BÜYÜK TEHDİT İNTERNET. İngiliz uzmanlar, küresel boyutta düzenlenen siber saldırıların, hükümetleri devirecek kadar güçlü olduğunu, ekonomileri tehdit edip küresel ekonomiye zarar verebileceğini ve “derin interneti” yöneten suçlu ve teröristlerin küresel bir savaşa hatta 3. Dünya Savaşına yol açabileceğini söyledi (2.1.2015-Milliyet).
  • KOMBASSANA DAVA YOLU. Yargıtay “faizin haram olduğundan hareketle yurdışından para toplayan” Kombassan’ın, “zamanaşımı”savunmasının dürüstlükle bağdaşmadığına hükmetti ve dava açılabileceğine karar verdi(9.3.2015-Cumhuriyet).
  • CİNAYETTE 13. SIRADAYIZ. Dünya sağlık örgütünün “küresel şiddet raporundan” çarpıcı rakamlar. Türkiye “öldürme”de 41 ülke arasında 13. Sırada yer alıyor (9.3.2015-Milliyet).

Değerli arkadaşlar,
Demokratik ve çağdaş yaşama kavuşmak kolay değildir. Hele de laik bir demokraside barış içinde yaşamak herkese nasip olmuyor. 53 tane İslam ülkesi içinde tek Laik ve demokratik ülke olarak, tüm dünyaya örnek olduğumuzu bir kez daha vurgulamak isterim. Yüce önderimiz ve kurucu liderimiz Mustafa Kemal ATATÜRK’ümüze ne kadar şükran borçluyuz.

Umarım sizlerde, yukarıdaki uyarı ve önerilerime ekleyecek, geliştirecek ve de ulusal çıkarlarımız doğrultusunda çözecek, yeni öneriler üretebilirsiniz. Emeklerinizin boşa gitmeyeceğine eminim. Çünkü kazanan güzel ülkemiz, ulusal birlikteliğimiz ve saygıdeğer halkımız olacaktır.

Sevgi ve saygılarımla (3.4.2015).
Prof.Dr. Mehmet Ali KÖRPINAR
NOT:
1 Nisan akşamı, CNN Türk TV’de Ahmet Hakanın sunduğu, TARAFSIZ BÖLGE programını izlemenizi isterdim. Çünkü AB-D emperyalizmi ve yerli işbirlikçilerin ordumuzu etkisizleştirmek amacıyla, yalan belgelere dayanarak hazırladığı Balyoz davası ile uygulanan kumpas projeler sonucu, yüzlerce vatansever askerimizin, yıllarca hapiste yatarak, nasıl inaktif hale getirildiğini katılımcılar çok güzel açıkladılar. Umarım en kısa zamanda görevlerine dönerler.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder