Bir şahsın yaşadıkça memnun ve mutlu olması için lazım gelen şey,
kendisi için değil, kendisinden sonra gelecekler için çalışmasıdır.
Mustafa Kemal ATATÜRK
TMMOB Maden Mühendisleri Odası’nın, 6 yıl önce hazırladığı raporda ‘çok riskli’ denilen;
Zonguldak, Soma ve Ermenek’teki madenlerde peş peşe facialar yaşandı (1.11.2104-Milliyet)
Değerli arkadaşlar,
Güzel ülkemizde ve dünyamızda; küresel sermaye ve AB-D emperyalizminin çıkarları yüzünden oluşan çevre kirlilikleri nedeniyle sağlıklı ve mutlu yaşamımız giderek tehlikeye düşmektedir. Bizden sonraki nesillere de daha riskli ve kirli bir dünya bırakmamız söz konusu.
Pek çok gelişmiş ülkede toplum, yaşanan çevre felaketlerine karşı hem siyasal hem de sivil toplumsal örgütleri ile gereken tepkilerini çok güzel ortaya koymaktadır. Ne yazık ki güzel ülkemizde siyasi yaşam kısırlaştı ve sadece dinsel siyasete veya etnik kimliğe dayalı hale geldi. Çağdaş demokrasilerde olduğu gibi ülkemizde yaşanan çevre kirliliğine ve halk sağlığına karşı duyarlı bir siyaset ve siyasi güç söz konusu değil.
Oysa güzel ülkemizde her yıl tekrarlanan ve yıllardır devam eden çevre sorunlarımızı dile getirmemiz ve hep birlikte çözümler aramamız gerekir. Örneğin,
· MÜHENDİSLER 6 YIL ÖNCE UYARDI.Türkiye’deki 9 maden havzasını mercek altına alan raporda, bugün adı facialarla anılan Zonguldak, Soma ve Ermenek’in de arasında bulunduğu havzalar “çok riskli” olarak nitelendirilmişti (1.11.2104-Milliyet). Bu raporun hem maden sahipleri, hem devlet yetkilileri ve hem de çalışanlar tarafından neden dikkate alınmadığını merak ediyorum. Umarım yaşanan afetlerden gereken dersi çıkartır, diğer alanlar içinde aynı faciaları yaşamayız.
· HAC BİTTİ, MERS KAPIYA DAYANDI. Hac görevini yerine getirip Türkiye’ye dönen birçok kişinin hastaneye kaldırılmasının ardından gözler Ebola ile birlikte MERS tehdidine çevrildi(22.10.2014-Milliyet).
· TÜRK DOSTLUĞUNA KİRLİ HAVA DARBESİ.178 ülkeyi kapsayan Çevre Performansı Endeksi araştırmasında, Türkiye dost canlısı özellikleri sebebiyle öne çıksa da çevre konusunda aldığı 54,91 puanla 66. Sırada yer aldı (1.11.2014-Milliyet).
· YASAK KALKTI, ÇEVRE BATTI.Marmaris’teki cennet koya giriş, Özaş döneminde özel izne bağlandı. Yasak bu ay kaldırılınca piknikçiler akın etti ve Okluk koyu, çöplüğe dönüştü (13.09.2014-Sözcü).
· KARBONDİOKSİT ALARMI. Dünya Meteoroloji Örgütü(WMO), atmosferde sera etkisi yaratan ve küresel ısınmaya neden olan CO2salınımının, 2012-2013 arası rekor düzeyde arttığını açıkladı (10.09.2014-Cumhuriyet).
· DEPREM TOPLANMA ALANLARI BUHAR OLDU. 17 Ağustos felaketinden sonra İstanbul’da olası depreme karşı alınan tedbirlerden biri de felaket anında toplanılacak alanlardı. Ancak afet toplanma alanı olarak belirlenen 470 yerin yarısı, geçen süreçte imara açıldı ve kaybedildi(18.08.2014-Milliyet).
· SARAYDA KUVARSİT İSYANI. Tekirdağ, Saray ilçesi, Güngörmez Köyüne yapılması planlanan Kuvarsit maden ocağı için 110 hektarlık ormanlık alanda yaklaşık 1,5 milyon ağaç kesilecek, 12 su kaynağı ve köy halkının geçim kaynağı hayvancılık yok olacak (29.07.2014-Cumhuriyet).
· DENİZDEN TELEVİZYON ÇIKTI. İstanbul Büyükşehir Belediyesi, Deniz Hizmetleri Müdürlüğüne bağlı ekipler, denizdeki temizlik çalışmaları sonucu, çok sayıda oto lastiği, televizyon, saat, oto direksiyonu, bisiklet, çocuk arabaları, zincir, battaniye, dizüstü bilgisayarında bulunduğu malzemeleri, Kadıköy iskelesinde sergiledi (6.06.2014-Milliyet).
· MARMARARAY NE ZAMAN BİTECEK???Marmaray’daki gecikme yalnızca 4 yıldan ibaret değil. Projenin 63 km’lik banliyö bölümü hala tamamlanmadığı için gecikme sürüyor. Aslında tamamlanmamış bölümde çanak-çömlek engeli de yoktu. Halkalı ve Gebze banliyö hatlarının düzenlenmesi, bitirilen bölümle eşzamanlı olarak yapılabilirdi (16.07.2014-Cumhuriyet). Yaklaşık 19 aydır banliyö trenleri çalışmıyor ve halkımız otobüslerle taşınıyor. Oluşan trafik sıkışıklığı da gittikçe arttı.
· İSTANBUL ATIK SUYA MUHTAÇ OLDU. ÇMÖ açıklamasına göre Melen üstündeki çöp döküm alanları suyu kirletiyor, Ömerli Barajına su aktarılan Sakarya Nehri de temiz değilmiş(23.07.2014-Cumhuriyet).
· AKKUYU KAZALARA KARŞI SAVUNMASIZ.Akkuyu Nükleer Santralinin ÇED raporu, İnceleme ve Değerlendirme Komisyonu (İDK), tarafından Ankara’da yapılan değerlendirilmesinde, santral olarak düşünülen sahanın heyelanlara açık olduğu ve nükleer santral için VVER-1200 modelli reaktörünün TAEKin kriterlerine göre teknolojik yenilikleri kapsaması gerekliliğine uymadığı açıklandı (26.07.2014-Milliyet).
· İLLEDE NÜKLEER. Çevre ve insan sağlığına verdiği zararlar nedeniyle, dünyanın terk etmeye başladığı nükleer santrallerden bir tanesi de longoz ormanları, kuş göçleri ve biyolojik çeşitliliğiyle ünlü İğneadaya yapılacakmış(2.08.2014-Cumhuriyet).
· UYUŞTURUCU 20 KAT ARTTI. Sağlık Bakanlığı son 10 yılda rekor artışı açıkladı: 2004 de 12 bin vatandaş tedavi için başvurdu. Sayı 2012 de 227 bine ulaştı (2.08.2014-Sözcü). Tüm gençlerimizi uyaralım ve onları koruyalım.
· YÜKSEK GERİLİM İSYANI. İstanbul, Esenyurt-Esenkent Mahallesinde üzerinden yüksek gerilim hattı geçen arazi imara açıldı. 42’şer katlı blokların yükselmeye başladığı arazideki yüksek gerilim hattının direkleri, Esenkentte vatandaşların sabahları yürüyüş yapıp, nefes aldığı Mustaf Kemal Parkının içine kaydırılmak isteniyor (25.10.2014-Sözcü).
· HAMAM BÖCEĞİ KAÇAKÇILIĞI. Mersindeki Biyokaçakçılığıyla Mücadele Çalıştayında konuşan Doğa Koruma Milli Parklar Genel Müdürlüğü Biyoteknoloji Şube Müdürü, son yıllarda kelebek, hamam böceği ve örümcek kaçakçılığının arttığını söyledi (11.09.2014-Milliyet).
· YİNE AĞAÇ KIYIMI. Manisa’nın Soma İlçesi, Yırca mahallesinde kurulması planlanan Soma Kolin Termik Satralı için acele kamulaştırma sürecinde, yaklaşık 6000 Zeytin ağacı kesildi(15.10.2014-Cumhuriyet). Yazık oldu zeytin ağaçlarımıza ve zeytinden geçinmeye çalışan halkımıza. Son habere göre Danıştay Termik Santral yapımını durdurdu!!!
· İSTANBULDA DA AĞAÇLAR KESİLİYOR, YETKİLİLERİN HABERİ BİLE YOK. Başbakan evinin bulunduğu Eyüp, Göktürk’deki Ravza sitesinin yanı başındaki alanda, devlet korumasındaki ağaçlar kesildi. Yeşil katliamından Orman Müdürlüğü ile Eyüp Belediyesi ise bihaber(14.10.2014-Sözcü).
Değerli arkadaşlar,
Yukarıda sıralamaya çalıştığım çevre felaketlerine karşı halkımızın, sizlerin, STK’ların, tüm yöneticilerimiz ve danışmanlarının umarım dikkatini çekebilirim ve de gereken önlemleri de zamanında ve hep birlikte alırız.
Özellikle çevre kirliliği için alınması gereken önlemler ne kadar gecikirse, olası çözümlerinde o kadar zorlaştığı sonucunu, bilgilerinize sunmak isterim. Aksi halde dünyamızı ve onun en güzel ülkesinin doğal yaşam olanaklarını göz göre göre kaybedeceğiz.
Sevgi ve saygılarımla (11.11.2014)
Prof. Dr. Mehmet Ali KÖRPINAR
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder