11 Ocak 2015 Pazar

Hubble Uzay Teleskopunun müthiş performansı

 D.Ali Ercan


Değerli arkadaşlar, Hubble Uzay teleskopu uzun süren bir gözlemden sonra bizim Galaksimize (Samanyoluna) en yakın Galaksi Andromeda'nın merkezine yakın bir bölgesinin çok yüksek çözünürlükte 440 fotografını çekti.  

Andromeda (M31) Galaksisinin  normal teleskoptaki görünüşü

Bu fotoğraflar 2m x 2,75m   yaklaşık 6 metrekarelik bir HD ekranı kaplayan 1,5 milyar piksellik büyük bir resimoluşturuyor ve Komşu Galaksinin merkezine yakın küçük bir bölgedeki 100 milyona yakın Yıldızı gösteriyor... Ortalama bizim Güneşimiz büyüklüğünde olan bu Yıldızlar (Güneşin onda biri kadar olanlar da var, Güneşin milyon katı büyüklüğünde olan yıldızlar da var) arasındaki ortalama mesafe 5-10 Işık Yılı olmasına rağmen o kadar sıkışık (adeta bir kum yığını gibi) görünüyorlar ki,  Gökyüzünde çıplak gözle fark edilmeyen Andromeda orta boy dürbünlerle ancak bulanık bir ışık lekesi şeklinde algılanıyor.. 

Bize ~2,5 milyon Işık yılı uzaklıktaki bu Galakside yaklaşık 1 trilyon yıldız var; ve bu 6 metrelik dev HD ekrana sığabilenler ise mevcudun 10 binde biri kadardır..  Saniyede yaklaşık 300 km. lik bir hızla bize yaklaşan Andromeda ile bizim galaksimizin çarpışmasına daha 2,5 milyar yıl var.. Şimdilik korkacak bir şey yok; çünkü çarpışma zamanına kadar zaten Dünyamızda bildiğimiz şekliyle hayat çoktan sona ermiş olacak...  

Bilinen Evrendeki Galaksilerin sayısı ise 100 milyar civarında tahmin ediliyor ve tüm bunlar Evrenimizin henüz açıklanmamış karanlık enerji ve karanlık madde dışında kalan ~%5 lik kısmını oluşturuyor... Sevgilerimle. æ

Resmin sol  yukarısındaki karenin içerisindeki küçük mavi karenin açılmış halidir.
...werden immer mehr Sterne sichtbar. Bei maximaler Vergrößerung...

Nisan 2015 te Uzaydaki 25. hizmet yılını dolduracak olan Hubble Uzay Teleskopu, yeni keşifler ve hassas ölçümlerle Uzay bilimine çok önemli hizmetler verdi. Evreni daha iyi anlamamızı sağladı.  imal edilişi 15 yıl süren bu 13 metre uzunluğunda ve ayna çapı 2,4 metre olan dev Teleskop tam 11 ton ağırlığında. Ekvator üzerinde yaklaşık 560 km yükseklikteki yörüngesinde hareket halinde olan Teleskop'un imalatı ve bir Satürn füzesiyle fırlatılışı  NASA'ya yaklaşık 10 milyar dolara mal oldu.  Mikro-kozmosu araştıran CERN ve Makro-kozmosu araştıran HUBBLE 21. Yüzyılın en büyük bilim araçlarıdır.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder