29 Ocak 2015 Perşembe

Prof.Dr. Mehmet Ali KÖRPINAR : SORUNLARIMIZA ULUSAL ÇÖZÜMLER ÜRETELİM -24-


"Milli benliğini yitirmiş uluslar, başka milletlerin avıdır."
Mustafa Kemal ATATÜRK

http://www.cumhuriyet.com.tr/Archive/2015/1/11/182908_resource/kart.jpg
Kalemler kırılmasın.

Değerli arkadaşlar,
Daha önceki SORUNLARIMIZA ULUSAL ÇÖZÜMLER ÜRETELİM başlıklı yazılarımda birçok sorunumuzu dile getirmiş ve
Şimdi bu olayları ve sorunları oluşturan etmenleri düşünelim;
·         Neden ve niçin ve de hangi amaçla bu sorunlar karşımıza çıkıyor?
·         Bu sorunlara verilen tepkiler ve üretilen çözümler uygun mu?
·         Bu ortamda, bu çözümlerin dışında daha neler yapılabilir?
·         Daha uygun ve daha akılcı çözümler için kimlerle iş birliği yapılabilir?
diye sormuştum. Ne yazık ki bırakın sorunlarımıza ulusal çözümler üretmeyi, sadece sonuçlarla ilgilenip sorunların esas nedenleri de araştırılmamaktadır.

Değerli arkadaşlar,
Güzel ülkemizde arka arkaya seçim dönemleri yaşanıyor. Bu süreçte iktidar paylaşımı için yöneticilerimiz sadece seçimleri düşünmekte, iç ve dış sorunlarımızla gereğince ilgilenemiyorlar. Bu sırada oluşan ekonomik ve siyası kaos halkımızı üzmekte ve bıktırmaktadır.

Yöneticilerimiz ve danışmanları geçmişten ders almasını bilmediği için tüm halkımız boşu boşuna stress altında kalıyor. Kişiler gelip geçicidir, kurumlar ise kalıcıdır. O nedenle kurumlarımızı korumalıyız. Ayrıca yasama, yürütme ve yargının birbirine saygısı yıpratılmamalı, birbirinden bağımsız ve bağlantısız çalışması sağlanmalıdır.En önemlisi, bağımsız ve tarafsız yargının, herkesin güvencesi olduğu unutulmamalıdır.

Bu aşamada, dünyamız büyük bir ekonomik sarsıntı geçirirken, güzel ülkemizin de hem içte hem de dışta birçok önemli sorunu var ve halkımız ulusal çıkarlarımıza uygun çözümler bekliyor. Örneğin;
  • TBMM BAŞKANI CEMİL ÇİÇEK GÜNDEMDEKİ SICAK KONULARI DEĞERLENDİRDİ: Siyasi etik yasası çıkarılmalı. Bir süre evvel partilere yazı yazarak ”Gelin bir Siyasi Etik komisyonu kurulsun, bununla ilgili kuralları belirleyelimdedim. Siyasetçiler için Batıda var ama bizde yok” dedi (12.1.2015-Milliyet).
  • YOLSUZLUK İKİNCİLİĞE TAŞIDI. OECD verilerine göre Türkiye, İnternet kullanımında 34 ülke arasında sondan ikinci ve işlevsel kullanım alanındaki birçok istatistikte sonuncu oldu. YouTube kullanımı ise 2013’te yolsuzluk tapeleriyle ikiye katlanırken, üye ülkeler arasında ikinciliğe yükseldi(13.12.2014-Cumhuriyet).
  • 1 trilyon DOLAR RÜŞVET. Birleşmiş Milletlerin yolsuzlukla mücadele kampanyasına göre dünyada her yıl 1 trilyon dolar rüşvet veriliyor, yılda 2,5 trilyon doların aklandığı ifade ediliyor. Yolsuzluk, yoksulluğu arttırırken, büyümeyi de baltalıyor(13.12.2014-Cumhuriyet).
  • SATINALMADA NAL TOPLADIK. Türkiye’nin satın alma gücü paritesi’ne göre kişi başı GSYH endeksi geçen yıl için 53 olarak belirlendi. Türkiye bu rakamla 37 Avrupa ülkesi arasında 31’nci sırada yer aldı(12.12.2014-Sözcü).
  • BORCUNU ÖDEYEMEYENLERİN SAYISI BURSANIN NÜFUSUNU AŞTI. Kredi ve kredi kartı borcunu ödeyemeyenlerin sayısı Eylül-2014 itibarıyla 176.341 kişiye ulaştı. Toplam borçluların sayısı ise 2 milyon 192 bin kişi ile Türkiye’nin en büyük 4. Kenti Bursa’nın nüfusunu aştı (6.12.2014-Sözcü).
  • GENÇ İŞSİZLİKTE EN KÖTÜ 12’NCİ ÜLKEYİZ.Türkiye’de genç işsizlik oranı Eylül ayı %19,1 oldu. Bu rakamla Türkiye AB ülkeleri içinde en fazla genç işsizin olduğu 12’nci ülke(28.12.2014-Sözcü).
  • 14.247 VERGİ YÜZSÜZÜ VAR, HERKES TANIMALI. Maliye Bakanlığı açıklamasına göre 1 milyon liranın üzerinde borcu olan toplam 14.247 kişi ve kuruluş bulunuyor(28.12.2014-Milliyet).
  • DÜNYA MUTLULUK LİGİNDE SONDAN 10UNCU OLDUK. Dünya genelinde 65 ülkede 64 bin kişi ile yapılan araştırmaya göre, en mutlu ülke Fiji, en mutsuz ise Irak. Türkiye ise listede ancak 56’ncı sırada yer buldu(2.1.2015-Sözcü).
  • 13 MİLYON KİŞİ DEVLETİN DAĞITTIĞI YARDIMLA YAŞIYOR. Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı, 2013’te 20,1 milyar lira nakdi yardım dağıttı. Bu para 3,1 milyon hanede yaşayan 13 milyon kişiye ulaştı. Hane başına 600 lira düştü (30.12.2014-Sözcü).
  • HER 4 ÖĞRETMENDEN 1’İ EK İŞ YAPIYOR.Türk Eğitim-Sen’in anketine göre, öğretmenlerin çilesi okullara atandıktan sonra da sürüyor. Öğretmenlerin %26,8’i taksicilik ve badanacılık gibi farklı işlerle de uğraşıyor (23.11.2014-Milliyet).
  • YURTLARA %75 ZAM, ÖĞRENCİYİ SOKAĞA DÖKTÜ. Devlet, yurt ücretlerine astronomik oranda zam yaptı. 314 bin üniversiteli mağdur oldu. Öğrenciler “120 lira olan ücret 210 liraya yükseldi. Biz bu parayı nasıl ödeyelim“diyerek duruma isyan etti (11.1.2015-Sözcü).
  • TÜRKİYE ALARM VERİYOR. Uluslar arası Para Fonu Yönetim Kurulu “tasarruf yapın, teyakkuzda kalın” dedi, işsizlik artışı öngördü. İşsizlik bu yıl %9,5 olacak, gelecek yıl %10,4’e yükselecek dedi (23.11.2014-Cumhuriyet).
  • KAÇAK SİGARANIN BERMUDA ÜÇGENİ.TESK Başkanı Palandöken, sigara ve alkolden alınan vergiye, enflasyon üzeri artış yapılmasının sigara kaçakçılığını özendireceğini söyledi. Sigara kaçakçılığında en önemli rotanın Bulgaristan-Irak-Türkiye üçgeni olduğu belirtiliyor (3.1.2015-Milliyet).
  • 2015 YILI SANSÜRLE GELDİ. Yeni yılın ilk 9 gününde 265 internet sitesinin erişimi TİB tarafından engellendi (12.1.2015-Cumhuriyet).
  • 66 MADDELİK TEHDİT. Apo “Önce kamu güvenliği” diyen hükümete rest çekti. Müzakere taslağı adı verilen metin 4 ana başlıktan oluştu (2.12.2014-Sözcü).
  • AÇILIMIN SON ESERİ. Yol kesen PKK yandaşlarının giydiği kıyafetin arkasında“intikam birimi” yazısı dehşete düşürdü. Vatandaş kontrol sırasında panikledi(6.12.2014-Sözcü).
  • AÇILIM BAKLASINI ÇIKARDILAR: Türkiye bölünsün, Diyarbakır eyalet olsun.Güneydoğu Genç İşadamları Derneği Mardin, Şanlıurfa, Batman, Şırnak ve Siirt’in Diyarbakır merkezli özerk eyalet yapılmasını istedi (8.1.2015-Sözcü).
  • MASALLAR BİLE DEĞİŞTİRİLİYOR.Önümüzdeki 4 yıllık eğitim sistemi bu kararlarla şekillendirilecek. 19. Milli Eğitim Şurasında çok tartışılacak kararlar çıktı(7.12.2014-Milliyet).
  • İMAM MİDYE İÇİN “HARAMDIR” DEDİ, MİDYECİ İFLAS ETTİ. Erzurum’da yaşayan Fırat Kuytan “Yiyenler, midyeyi Erzurum’a getirdiğim için bana teşekkür ediyordu. İşlerim iyiydi. Şimdi ne yapacağım?” diye dert yandı (13.1.2015-Sözcü).
  • 6 YAŞINDA EVLİLİĞE MEHMET MÜEZZİNOĞLUNDAN TEPKİ: Toplum bunu tükürükle boğmalı. Sosyal Doku Vakfı Başkanının “6 yaşındaki kızla evlenilebilir”açıklamasına tepki göstererek, “ilk kez duyuyorum. Bu sağlık Bakanına bırakılacak bir cümle değildir. Toplum dinamiklerinin bunu tükürükle boğması lazım” dedi(16.1.2015-Milliyet).
  • IŞİD BM GİBİ. Yakalananlar arasında 4 kıtadan savaşçı var. Sadece, Kilis bölgesi sınırında son bir yılda çoğu Avrupa ülkelerinden olmak üzere 200 kişi yakalandı(17.1.2015-Milliyet).
  • MEDENİYETLER İTTİFAKI PROJESİ SONA ERDİ. İspanya, ülkemizin büyük önem verdiği ve kurucu üyesi olduğu “Medeniyetler ittifakı projesini” tamamen rafa kaldırma kararı aldı(18.1.2015-Sözcü). Yani “medeniyetler çatışması devam etsin” diyorlar.

Değerli arkadaşlar,
Demokratik ve çağdaş yaşama kavuşmak kolay değildir. Hele de laik bir demokraside barış içinde yaşamak herkese nasip olmuyor. 53 tane İslam ülkesi içinde tek Laik ve demokratik ülke olarak, tüm dünyaya örnek olduğumuzu bir kez daha vurgulamak isterim. Yüce önderimiz ve kurucu liderimiz Mustafa Kemal ATATÜRK’ümüze ne kadar şükran borçluyuz.

Umarım sizlerde, yukarıdaki uyarı ve önerilerime ekleyecek, geliştirecek ve de ulusal çıkarlarımız doğrultusunda çözecek, yeni öneriler üretebilirsiniz. Emeklerinizin boşa gitmeyeceğine eminim. Çünkü kazanan güzel ülkemiz, ulusal birlikteliğimiz ve saygıdeğer halkımız olacaktır.

Sevgi ve saygılarımla (29.1.2015).
Prof.Dr. Mehmet Ali KÖRPINAR


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder