21 Ocak 2015 Çarşamba

Prof Dr D.Ali Ercan : Kutuplardaki buzullar hızla eriyor...


Değerli arkadaşlar, Yurt ve Dünyadaki toplumsal gelişmeler öylesine yoğun ve dikkat çekici ki, ekonomi, terör, ermeni meselesi, siyaset vs... derken kapımıza gelen gerçek büyük küresel felaketi düşünecek zamanımız kalmıyor. Maalesef Dünyamız kötü yönetiliyor, geri kalmış Ülkeler ise günlük yaşayan aferist, beceriksiz, bilinçsiz politikacılar elinde çok daha kötü yönetiliyor. 

Dünyamız sera etkisiyle hızla ısıtmaya başladık. Atmosferdeki CO2 gazı birikimi son 500 bin yılda hiç olmadığı kadar yüksek seviyelere (400 ppm) çıktı.. Mavi Gezegenin ortalama yüzey sıcaklığı +15 derece C oldu. Eriyen karasal buzullar nedeniyle Okyanus seviyesi (şimdilik) yılda 3-4 mm yükseliyor ve bu yükseliş doğrusal değil, üssel bir hızla; yani Deniz seviyesinin 60 metre yükselmesi, İnsanlığın yaklaşık üçte birinin yaşadığı Kıyı kentlerinin sular altında kalması, (60 yıl da olsa 160 yıl da olsa) jeolojik zaman ölçeğinde  artık "an meselesi" sayılır. 

Ağırlıklı olarak insan etkisiyle hızlandırılmış bu iklim değişikliği nedeniyle bozulan eko-sistem dinamiği, sonuçta insanoğlunu büyük ölçüde tasfiye edecek (Nüfusu belki 10 milyardan 2-3 milyara süpürecek) felaketler zincirinin tetiklendiği bir süreci en geç bu yüzyılın ikinci yarısında başlatabilir. 

Aşağıdaki Videoda buzulların dehşet verici ölçekte eriyişlerini göreceksiniz. Sevgilerimle...æ   

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder