14 Ocak 2015 Çarşamba

Lükste sınır tanımıyorlar: Bakana ikinci uçak

Saygı Öztürk

Lükste sınır tanımıyorlar: Bakana ikinci uçak
Çoğu yoksul ailelerden gelen siyasetçilerimizin daha mütevazı, devletin bir kuruşunun bile keyfi harcanmasına engel olması beklenir. Onların bu tutumu da topluma, kamu kuruluşlarının yöneticilerine örnek olur. Ama bugün baktığımızda tam tersi gelişmeler yaşanıyor. Lüks, şatafat gırla gidiyor.
Cumhurbaşkanı’na saray da yapılır, Diyanet İşleri Başkanı’na 1 milyon liralık otomobil de tahsis edilir, bazı bakanlarımız için kiralanan lüks otomobiller her yıl değiştirilir, hizmette kullanılması gereken ambulans uçaklar, yangın söndürme helikopterleri amacı dışında, bakanların gezilerinde kullanılır.
VIP dizaynı zorunlu
Başbakanlık Müsteşarlığı, Diyarbakır, Batman gibi illerde valilik yapmış olan Efkan Ala’nın İçişleri Bakanlığı’na getirilmesi, Güneydoğu olaylarına daha farklı bakılacağı beklentisi yaratmıştı. Ama bu beklentilerin boş olduğu kısa sürede anlaşıldı. Başbakan’a yakın, diğer bir ifadeyle önceki görevi nedeniyle “sır katibi” olması Efkan Ala’yı, milletvekili olmamasına rağmen İçişleri Bakanlığı’na taşıdı.
Son yıllarda siyasetçilerimizde bir uçak merakı başladı. Örneğin, Sarıkamış Şehitleri’nin anılması için törene giden iki bakan da özel uçakla gidiyor. Sahi, böyle bir durumda hiç vicdanınız sızlamıyor mu? Bu kadar acil durum olmamasına rağmen, bin özel uçağa, ödesin yüce devletimiz milyonları… Neymiş efendim, “törenimize bakan gelmiş”. Keşke, o törenlere bakanlar böyle gitmese…
Sağlık Bakanlığı’nın ambulans helikopterleri var. Ama bu helikopterler, ambulans hizmetinden çok bürokratların bir yerden bir yere gidişinde kullanılıyor. Bakıyorsunuz, kurumlarla sözleşme imzalanırken, bunların VIP hizmetine göre düzenlenmesi de isteniyor.
Orman Bakanlığı, yangın söndürmek amacıyla helikopter kiralıyor. Ama bakıyorsunuz bunlar için de VIP hizmeti vermeleriyle ilgili dizayn yapılması sözleşmenin zorunlu maddeleri arasında yer alıyor.
Aslında bakanların uçak kiralama yetkileri yok. Ama gelin görün ki bunun çözümünü de bulmuşlar. Kimisi bankalara bunu ödetiyor, kimi iş adamları da uçaklarını bakanlara tahsis ediyor. Dahası, onları umre için ailece yurtdışına götürenler bile çıkıyor.
İlginç bir helikopter öyküsü
Emniyet Genel Müdürlüğü Havacılık Dairesi Başkanlığı, 19 Ekim 1981 tarihinde kuruldu. Daha çok havadan trafiği denetlemek amacıyla 18 adet SA-318C Alouette helikopterleri alındı. Bu helikopterler E-5 Karayolu üzerinde uçuyor, hatalı buldukları araçları trafik ekiplerine bildiriyorlardı. Bir trafik kazası halinde, olay yerine iniyor, yaralılar götürülüyordu. O günlerde “Gökten ambulans indi” haberleri sıkça gazetelerde yer alıyordu.
İşte, böyle bir yol denetimi sırasında kamyon şoförü uyarılıyor ama hatalarını sürdürmeye de devam ediyordu. Dönemin Trafik Dairesi Başkanı Abdullah Aldoğan’ın tepesi attı, pilottan helikopteri iyice alçağa indirmesini istedi. Helikopter neredeyse kamyonla aynı hizada gidiyordu. Kamyon şoförü, birden tepesinde helikopteri görünce yoldan çıkıyor ve şoförün yanına gidildiğinde onun baygın olduğu görülüyordu. Emniyette bu ilginç olay hep anlatılır.
Emniyetin elinde şimdi çok daha gelişmiş helikopterler ve yetişmiş kıymetli pilot ve yardımcı personel bulunuyor. Bu helikopterler asayiş, kaçakçılıkla mücadele, trafik denetimi başta olmak üzere çok amaçlı olarak kullanılıyor. Ama VIP dizaynlı Sikorsky helikopterleri bulunduğunu da hatırlatalım.
Öyle bir uçak alındı ki…
MİT’in de, Ulaştırma Bakanlığı’nın da jetleri var. Bakanlar “Benim uçağım şu kadar mil yapıyor, benim uçağım seninkini geçer” sohbetleri yapıyor diyorsam şaşırmayın. Şimdi, bütün gözler Emniyet Genel Müdürlüğü’ne alınan, tabii ki daha çok İçişleri Bakanı Efkan Ala’nın gezilerine tahsis edilen uçakta…
Emniyet Genel Müdürlüğü’nün geçen yıl yaklaşık 9 milyon dolara aldığı King Air-350 tipi jet uçağı 1.400 mil yapıyor. Birçok bakanlık kendisine uçak alırken, en çok uçak lazım olabilecek İçişleri Bakanlığı’na bağlı Emniyet Genel Müdürlüğü’nün de varsın uçağı olsun.
Tamam ama emniyetin uçağı bulunurken, 2015 model Citation XLS uçağı almasına ne demeli… 7-8 kişilik son teknolojiye göre üretilen bu uçağın piyasa fiyatı 13 milyon 750 bin dolar… Bu uçakla 1850 mil kat edilebiliyor.
Uçak, Türk Hava Kurumu’na bağlı Etimesgut tesislerinde bulunuyor. Emniyet, bu uçağı kendi pilotlarına emanet edemedi. Türk Hava Kurumu’ndan bir pilot alındı.
Peki; Emniyet Genel Müdürlüğü’ne diye alınan, bakanın seyahatlerinde kullanacağı bir uçak yetmiyor muydu da 2015 model yeni bir uçak daha alındı. Bunun nedenini bakanlık basın müşavirliğinden bile öğrenmek mümkün olmadı. Seçim dönemi yaklaşıyor, bakın siz o uçakların ne amaçla kullanılacağına…

Saygı Öztürk

SÖZCÜ

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder