16 Ocak 2015 Cuma

Prof. Dr. Mehmet Ali KÖRPINAR : ÇATI EĞİMİ ve KAR BİRİKİM RİSKİ…



Türk ulusu güçlükleri; ulusal birlik ve beraberlikle yenmesini bilmiştir.
Mustafa Kemal ATATÜRK

Fabrika'daki garajın çatısı çöktü, 5 kişi yaralandı
Eskişehirde çöken garaj çatısı (12.01.2015)

Değerli arkadaşlar,
Son günlerde yaşadığımız yoğun kar yağışları nedeniyle güzel ülkemizin birçok kentinde çatıların çökmesi yüzünden istenmeyen can ve mal kayıpları yaşanmaya başladı. Bu konuda medyamız da yer alan bazı haberleri sizlere anımsatmak istedim.
·         Düzce’de 4 gündür yağan yoğun kar sonrası çatılarda ve ağaçlarda biriken karlar, vatandaşların korkulu rüyası haline geldi... (8.1.2015-Düzcenin sesi).
·         Kütahya'nın Simav ilçesinde çatısında kar birikmesinden dolayı ahşap ev çöktü, 1 kişi hayatını kaybetti. İlçe merkezine 13 kilometre mesafede bulunan Ahmetli köyünde yoğun kar yağışı hayatı olumsuz etkiliyor(14.01.2015-Haber3).
·         Sakarya Üniversitesi (SAÜ) Beden Eğitimi ve Spor Yüksekokulunun (BESYO) çatısı, biriken kar nedeniyle çöktü (1.01.2015 Marifet Haber).
·         Eskişehir'de buzdolabı fabrikasının bahçesinde bulunan TIR ve kamyonların bekleme yaptığı garajın prefabrik çatısı, üzerinde biriken karlar nedeniyle çöktü. Olayda 5 kişi hafif yaralandı, 2 TIR çöken çatının altında kaldı. Ayrıca Eskişehir'in, Vişnelik Mahallesi Vali Ali Fuat Güven Caddesi'nde bir lokantanın yan tarafındaki tek katlı bölümünün çatısı da üzerindeki karlar nedeniyle çöktü(12.01.2015-Türkiye).
·         Yoğun kış şartları Bursa'nınköylerinde adeta hayatı felç etti. Hava sıcaklığının eksi 11 dereceye kadar düşmesi, kar kalınlığının da 2 metreye kadar ulaşması üzerine bazı köylerde elektrik arızası yaşanınca UEDAŞ ekipleri seferber oldu. Orhaneli ilçesinde, bir ağılın çatısında biriken kar nedeniyle çökmesi de birçok hayvan kaybına neden oldu (Bursa Hakimiyet-11.1.2015).
·         Kar kazaları hız kesmiyor. Bolu’dabir binanın çatısından düşen kar kütlesi bir işyerinde maddi hasara yol açtı. Olay esnasında bölgede kimsenin bulunmaması olası bir yaralanmayı ya da ölümü önledi (13.01.2015-Bolu Ekspres).
·         Bilecik’in Söğüt ilçesinde belediyeye ait kapalı pazaryeri ve otopark olarak kullanılan alanın çatısı, çatıda biriken kar nedeniyle çöktü (05 Ocak 2015-HABERLER.COM).

Görüldüğü gibi yoğun kar yağışı ile eğimi az olan çatılarda oluşan birikimler yüzünden hala istenmeyen kazaları yaşıyoruz. Kar birikim miktarı için çatı eğimi çok önemli. Eğimi yüksek olan çatılarda kar birikimi olamaz. Bu konuda sizlere geçen yıla girerken yazmış olduğum ÇATI EĞİMİ VE KAR BİRİKİM RİSKİ başlıklı uyarı yazımı, aşağıda yeniden bilgilerinize sunmak istedim.

Umarım tüm yerel yönetimlerimiz ve STK’larımız ile yazılı ve görsel medyamız bu konuda halkımıza gereken uyarıları en kısa zamanda yaparlar. Kazanan güzel ülkemiz ve saygıdeğer halkımız olacaktır.

Sevgi ve saygılarımla (15.1.2014).

Prof. Dr. Mehmet Ali KÖRPINAR

ÇATI EĞİMİ VE KAR BİRİKİM RİSKİ…

Bir şahsın yaşadıkça memnun ve mutlu olması için lazım gelen şey,
kendisi için değil, kendisinden sonra gelecekler için çalışmasıdır.
Mustafa Kemal ATATÜRK

Değerli Arkadaşlar,
Bildiğiniz gibi güzel ülkemizin doğu ve güneydoğu kentlerinde kış oldukça uzundur. Bu süreçte yağan kar miktarı da yaşamı çok olumsuz şekilde etkiler. Her yer karla kaplanır ve yollarımız kapanır, ulaşım çok zor koşullarda sağlanır.

Ancak yıllardır karşılaşılan bu zor kış koşulları için çözüm üretmekte geç kalmaktayız. Örneğin,evlerimizin ve okullarımızın çatılarında biriken kar nedeniyle çatıların çökme tehlikesi hep yaşanmaktadır. Bu tehlikeyi önlemek için çatılarımızda temizlik gerekir. Bu eylem için de günlük 30.- TL karşılığında işçiler tutulmakta ve temizlik işleri yaptırılmaktadır. Bu sırada çatıdan kayıp düşmeler olmakta ve istenmeyen acılar yaşanmaktadır. Hatta bu düşmeleri önlemek içinde çalışanlar, aşağıda görüldüğü gibi bacalara bağladıkları iplerle kendilerini kurtarmaya çalışmaktadırlar. Ne yazık ki görsel medyamız da bu olayı sadece haber konusu yapmakta ve sorunun çözümü için hiçbir öneri getirmemektedir !!!

Akrobasi değil, kar temizliği
Ardağan-Göle ilçesi (25.01.2013)

Ayrıca düz çatılarda yoğun kar birikimi ve biriken karın uzun süre çatıda kalmasından dolayı zaman zaman eriyen kar suyu yüzünden çatı eteklerinde buz sarkıtları da oluşmaktadır. Bu sarkıtlar ana cadde ve sokaklardaki binalarda oluştuğunda, cadde ve sokaklardan geçen halkımız için büyük risk yaratmaktadırlar. Ani düşmeleri yüzünden birçok kişi yaralanmıştır. Örneğin, aşağıdaki fotoğrafta görüldüğü gibi Ağrı’da son kar yağışı yüzünden düz çatılardan aşağıya 5 m lik buz sarkıtlar oluşmuştur.

http://www.taraf04.net/resimler/20131216_275207.jpg

Ağrı’da bir çatıda oluşan 5 m lik buz sarkıtlar (16.12.2013)

Değerli arkadaşlar,
Her yıl yoğun bir kış dönemi yaşanan Norveç-Bergende evlerin çatıları ve çatı eğimleri aşağıda görülmektedir. Yanında ise hiçbir çatı eğimi olmayan bir okulumuzun çatısında biriken kar yığınına dikkatinizi çekmek isterim. Aynı şekildeİsveç ve diğer kuzey ülkelerinde de konutların çatıları hep yüksek eğimlidir. Böylece çatılarda kar birikimi önlenmektedir. Neden biz de güzel ülkemizdeki çatılarımızın eğimini, olası kar birikimini önlemek için arttırmıyoruz? Böylece hem çatıların çökmesini hem de çatı kenarlarında oluşan buz sarkıtlarını önlemiş olacağız.

Kara gömülen okuldan ilginç görüntüler   beyaz-gecelerde-norvec-i-kesfetmek-782991
            Doğuda bir okul çatısı.                    Norveç, Bergen de evlerin çatıları.

Ülkemizde yıllardır sorun oluşturan bu konuda tüm yerel yöneticilerimizin ve İnşaat firmalarımızın dikkatini çekmek istedim. Mümkün olan en kısa süreçte, özellikle doğu ve güneydoğudaki konutlarımızın, okullarımızın ve işyerlerimizin çatılarının düzeltilerek eğimlerinin arttırılmasını önermek isterim.

Özellikle kentsel dönüşüm sürecinde, yeni yapılacak konutlarımıza da iskan izni verilirken, çatı eğimlerinde daha dikkatli olunmasının gereğini geçen yıl sizlere sunmuştum. Yaşadığımız yoğun kar yağışı yüzünden oluşabilecek kaza riskini, yeniden bilgilerinize sunmak istedim.

Umarım, kentsel dönüşüm yaşadığımız bu günlerde, tüm yerel yöneticilerimiz ve danışmanları ile STK’lar, yazılı ve görsel medyamız da bu önerimi dikkate alırlar. Çünkü kazanan güzel ülkemiz ve saygıdeğer halkımız olacaktır.

Sevgi ve saygılarımla (19.12.2013).

Prof. Dr. Mehmet Ali KÖRPINAR



Hiç yorum yok:

Yorum Gönder