24 Ekim 2014 Cuma

HAL VE GİDİŞ SIFIR

D.Ali Ercan






BASINDAN

“…  Anayasa gereği Türbanlı öğrenciyi derse almayan Prof. Esat Rennan Pekünlü'ye   'eğitim hakkından mahrum bırakmak' suçundan dolayı mahkemenin kararlaştırdığı 4 yıllık hapis cezası Yargıtay tarafından onaylandı...

“…Fazıl Say’ın eserleri Cumhurbaşkanlığı Senfoni Orkestrasının repertuvarından çıkartıldı...” 



Değerli arkadaşlar, Elhamdülillah Şeriata doğru dört nala koşturan "görüntüde laik" bir devletimiz var artık...  Yargısıyla, Yürütmesiyle, Bürokrasisiyle,  Yerel yönetimleriyle Şeriat sempatizanı bir sosyal yapıyla, Karanlık ve kargaşa dönemine gidişin işaretleri ortada... 

Orta Çağda takılı kalmış beyinlerin Çağdaş bilime ve Çağdaş Sanata düşmanlığını sanatçılara ve bilim adamlarına karşı kindar davranışlarında görüyoruz. 

Avrupa'daki Hristiyan şeriatının meydanlarda bilim insanlarını yakışından 4 asır sonra Tarihten ders almayan ve benzer ilkellikleri sürdürenlerin ibretlik halini üzüntü ve kaygıyla seyrediyoruz. Sevgilerimle. æ


1(1647)
Piyanist Fazıl Say
Başörtülü öğrenciyi engelleyen profesörün cezası onandı
Prof. Esat R. Pekünlü

***

Basında yer alan haberlere göre Dünyaca ünlü besteci ve piyanistimiz Fazıl Say’ın eserleri Cumhurbaşkanlığı Senfoni Orkestrasının repertuarından çıkartılmış. Bu Türk sanatı ve demokrasisi açısından utanç verici bir uygulamadır. Bu gibi durumların örneklerine totaliter rejimlerde rastlanıyor. Örneğin Hitler iktidara geçtikten sonra bir “İmparatorluk Müzik Sansür Kurulu” oluşturuldu. Nazi rejiminin sakıncalı saydığı sanatçıların eserleri çalınmayacak, rejim karşıtı sanatçılar konser veremeyecekti. 19. yüzyılda yaşayan Mendelssohn’ın eserleri bile yasaklandı. Hindemith de eserleri yasaklanan sanatçılar arasındaydı. Berlin Filarmoni Orkestrası şefi Furtwangler de görevinden alındı. Yine orkestra şefi Bruno Walter’in görevine son verildi. Faşizm karşıtı olan İtalyan şef Arturo Toscanini de görevden alındı.  
(Nazi rejiminin kültür ve sanat hayatına yaptığı baskıların ayrıntıları için bakınız Onur Öymen, Demokrasiden Diktatörlüğe, Remzi Kitabevi, s. 169-174.)
Sovyetler Birliğinin baskıcı dönemlerinde görevden alınan ve eserleri yasaklanan ünlü müzisyenler arasında Shostakovich ve Rostropovich de yer alıyordu. Çünkü onlar demokrasi ve insan hakları savunuculuğu yapıyorlardı.
Amerika’da da McCarthy döneminde bazı sanatçılara büyük baskılar yapıldı. Bir kısmı işlerini kaybetti, hatta Amerika’yı terk etmek zorunda kaldı.
Şimdi bunları andıran bir yasaklamanın, görüşleri siyasi iktidar tarafından tepki ile karşılanan Fazıl Say’a uygulanması 21. yüzyıl Türkiye’sine yaraşmıyor. Başta ana muhalefet partisi olmak üzere basının ve sivil toplum örgütlerinin bu yasaklama kararına karşı güçlü bir tavır sergilemesi beklenmektedir.

Saygılar, sevgiler
Onur Öymen




ABD'de "hayali" Komünistlere cadı avı başlatan  C. Senatör 
Joseph R. McCarthy 1908-1957

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder