30 Ekim 2014 Perşembe

Prof Dr Mehmet Ali KORPINAR : ZAMAN, TASARRUF ZAMANI (31 Ekim, Dünya Tasarruf Günü)






Çalışmadan, yorulmadan, üretmeden rahat yaşamak isteyen milletler, önce haysiyetlerini, sonra hürriyetlerini, daha sonra da istiklal ve istikballerini kaybetmeye mahkûmdurlar.
Mustafa Kemal ATATÜRK


Ülkemizin tasarruf mevduatı haritası (BDDK).

Değerli arkadaşlar,
Yeteri kadar tutumlu olamadığımız için güzel ülkemiz ve halkımız, zorunlu olarak borçlanıyor. Ve düşmüş olduğumuz borç durumu oldukça düşündürücü ve kaygı verici hale geldi. Örneğin;
·         Özel sektör borca battı. Özel sektörün kısa vadeli kredi borcu 43,7 milyar, uzun vadeli borcu 166,5 milyar dolara çıktı. Haziranda toplam dış borç 210 milyar $’ı aşarak yeni bir rekora imza attı (20.08.2013-Cumhuriyet),
·         Fitch’ten borç uyarısı. Türk Bankalarının dış borcundaki artış, bankaları strese karşı kırılgan hale getiriyor (4.09.2014-Cumhuriyet),
·         Borç batağındayız. Türkiye'nin brüt dış borç stoku, yılın ilk yarısı itibarıyla 401,7 milyar dolar, net dış borç stoku ise 237,8 milyar dolar olarak gerçekleşti (30.09.2014- CNN Türk),
·         Tasarruf Hayal oldu. Geliri yetmediği için tasarruf edemeyenler %50 den %62 ye çıktı (18.10.2014-Cumhuriyet),

Ve ne yazık ki hala;
  • Devlet olarak borçlanıyoruz!!!
  • Özel sektör olarak borçlanıyoruz!!!
  • Yerel yönetimler olarak borçlanıyoruz!!!
  • Vatandaş olarak borçlanıyoruz!!!
Yani borçlu bir şekilde yaşamaya alıştık galiba.

Değerli arkadaşlar,
Güzel ülkemize geçen yıl gelen, Uludağ-Ekonomi zirvesine katılan veDÜNYADA KRİZ KAHİNİ sayılan Prof.Dr. Nauriel Roubini, Türkiye gibi bir ülkenin %5 lik büyümeye ulaşması için ULUSAL TASARRUF ve yeni yatırıma ihtiyacı olduğunu ve tasarruf artmadığı sürece, cari açık artmaya devam edeceğini vurguladı. Bu durumun da ülkemiz için ciddi bir risk oluşmasına neden olacağını belirtti. Yani ZAMAN TASARRUF ZAMANI.

Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu’nun (BDDK) Finansal Türkiye Haritası verilerine göre, İstanbul’un kişi başına tasarruf mevduatı geçen yılın Ocak - Haziran dönemine kıyasla yüzde 16 artış gösterdi. Ankara 11 bin 100 lira ile İstanbul’u takip ederken, İzmir 9 bin 800 ve Muğla 9 bin 500 lira ile sıralamada yer buldu (25.08.2014-Milliyet).
Kişi başına tasarruf miktarı en düşük illerde Hakkari, 570.- lira ilk sıraya yerleşirken, bu ili 577.- lira ile Şırnak ve 690.- lira ile Muşizledi. Yani Güneydoğu Anadolu illerimizde tasarruf oldukça zayıf.

Ancak kişi başına en fazla tasarruf sahibi olan iller bölgesel bazda değerlendirildiğinde, Doğu Anadolu Bölgesi’nde Tunceli 6 bin 700 lira ile ön plana çıkan il oldu. Tunceli’nin tasarruf miktarı geçen yılın ilk 6 ayına göre yüzde 24 arttı. Akdeniz Bölgesi’nde Antalya 8 bin lira ile ilk sırada yer alırken, Karadeniz Bölgesi’nde Zonguldak 6 bin 700 lira,Güneydoğu Anadolu Bölgesi’nde de 1500 lira ile Adıyaman kişi başına tasarrufun en fazla olduğu iller olarak dikkati çekti.

Değerli arkadaşlar,
Birçok alanda tasarruf yapmak elimizde. Yeter ki nasıl tasarruf yapılacağını bilelim ve çevremize anlatalım. Yazımın ekinde bulunan,2005, 2008, 2010, 2011, 2012 ve 2013 yıllarında dile getirdiğim ve de birçok yerde yayınlanan ÜLKE VE AİLE EKONOMİSİNE KATKI İÇİN TASARRUF OLANAKLARI listemi, 31 Ekim Dünya Tasarruf Günü olması nedeniyle yine sizlerin bilgisine sunmak istedim.

Umarım büyük bir borç batağına sürüklenen güzel ülkemiz ve çilekeş halkımız, öncelikle yakıt ve doğalgaz kaynaklı enerji tüketimine özen gösterirler. Ayrıca tüm yönetici ve danışmalarının da halkımıza her alanda tasarruf konusunda örnek olmalarını bekliyoruz.

Sevgi ve saygılarımla (30.10.2014).
Prof.Dr. Mehmet Ali KÖRPINAR

ÜLKE VE AİLE EKONOMİSİNE KATKI İÇİN,

TASARRUF OLANAKLARI


BANKA İŞLEMLERİNDE:
  • Banka işlemleri bankamatik kartları ile son derece az ücretleyapılmaktadır.
  • Sanal kart sahibi iseniz, internet ile tüm işlemler ücretsizdir.
  • Birçok bankaca sağlanan alo diyalog (telefonla) işlemleri ile zaman ve havale ücreti kazancınız olur.

AYDINLATMADA:
  • Aydınlatmanın verimini arttırmak sureti ile elektrik giderlerinizi kısabilirsiniz. Örneğin devamlı ışık kullanmak zorunda kaldığınız alanlarda, %25 florasanlı ampule değişimi ile %50 tasarruf sağlanmaktadır.
  • Enerji koruyucu lambalarla aydınlatma maliyeti %75 azaltılabilir.
  • Kirli ve tozlu lambalar ile aydınlatma daha az olacağından devamlı enerji tüketilir. Bunu önlemek için lambalar sık sık kuru bir bezle temizlenmelidir.
  • Kullanılmayan ve gereksiz olan ampulleri kapatınız.
  • Daha fazla aydınlık için duvarları açık renk boyatınız.
  • Daha fazla gün ışığı için camları temiz tutunuz.
  • Çok sayıda düşük güçte lamba yerine, daha yüksek güçlü tek bir lamba kullanınız.
  • Aydınlatmada mümkünse transistörlü ışık ayarlayıcılar kullanınız.
  • Evden ve iş yerinden çıkarken ana şalteri kapatmayı unutmayınız.
  • Çevre aydınlatmalarında, güneş pilli ve fotoselli dış aydınlatma lambalarını kullanınız.

ALIŞ-VERİŞ YAPARKEN:
  • Eşdeğer malların alımı sırasında mümkün olduğu kadar yerli malı kullanarak, iç üretimin artmasına ve dolayısıyla işsiz sayısının azaltılmasına katkıda bulununuz.
  • Alışverişe çıkmadan önce ne alacağınıza karar verip gerçek ihtiyacınıza uygun bir liste yapınız.
  • Yüksek bedelli mal almadan, diğer piyasalarda da fiyat araştırması yapınız. Buradan yarı fiyata mal alabilmenizin mümkün olduğunu göreceksiniz.
  • Büyük mağazalara girdiğinizde, promosyon yapılan malların listesini görmeden alış-verişe başlamayınız.
  • Aç karnına, yiyecek alışverişine çıkmayınız.
  • Mümkün olan her yerde gereken şekilde pazarlık yapmayı unutmayınız.
  • Marketlerin indirim günlerinden faydalanınız. Diğer marketlerdeki fiyatları karşılaştırınız.
  • Marketlerin indirim kartlarından yararlanınız.
  • Kredi kartlarınızın hesap kesim tarihlerini bilerek, kendinize vade yaratmayı sağlayınız.
  • Gösteriş uğruna markalara teslim olmayınız.
  • Sezon sonu indirimlerden yararlanarak, gelecek yıla dönük ihtiyaçlarınızı karşılayınız.

ULAŞTIRMADA:
  • Araç kullanırken gaz pedalını nazik davranın. Ani hızlandırma ve yavaşlamalarda %12 daha fazla yakıt tükettiğinizi anımsayınız.
  • Araç kullanırken camları kapalı tutunuz. Açık cam aracın hızının düşmesine ve fazla yakıt harcanmasına neden olur.
  • Motoru durdurmadan önce vitesi boşa alın. Aksi halde egsozdan tam yanmamış atık yakıt çıkar.
  • Taşıma sınırının üzerindeki 45 kg lık ek yük %7 fazla yakıt tüketimine neden olur.
  • Egsoz gazının mavi olması ve motor yağınızın siyah renkte olması aracınızın fazla benzin yaktığına işarettir. Motorunuzun periyodik bakımını yaptırın.
  • Hava filtresi, benzin filtresi ve bujilerinizin temiz olmasına dikkat ediniz.
  • Klimanızı gereksiz kullanmayın. Klimanın da yakıt tüketimini arttırdığını anımsayınız.
  • Sabah ve akşam araçla seyahatlerinizde, araç radyosundan trafiğe uygun olan yolları dinleyerek, güzergahınızı ona göre seçiniz.
  • Aynı iş yerine giden araç sahiplerinin, araçlarını nöbetleşe kullanmasını öneriniz.
  • Lastiklerin havasının uygun olmasına dikkat ediniz. İnik lastik fazla yakıt harcamasına neden olur.

BUZDOLABINDA:
  • Buzdolabını gereğinden fazla soğuğa ayarlamayın. Aksi halde %25 daha fazla enerji harcarsınız.
  • Buzdolabını, soba ve ısıtıcılardan mümkün olduğu kadar uzak yere yerleştirin. Eğer mutfağın en soğuk yerine yerleştirecek olursanız, %15 enerji tasarrufu sağlayabilirsiniz.
  • Bir kase buz parçasını buzdolabının orta yerine koyarsanız, 3-4 gün süre ile %5 daha az enerji harcarsınız.
  • Sıcak yemeklerinizi buzdolabına koymadan önce, oda sıcaklığına kadar soğutarak dolaba koyarsanız ve buzluktan çıkardığınız yiyeceği yine buzdolabının alt katlarında tutarak eritecek olursanız daha az enerji harcarsınız.
  • Yiyecekler soğuğu, havadan daha fazla absorbe ederler. Bu yüzden buzdolaplarınızın içini mümkün olduğu kadar çok doldurunuz. Fakat hava akımının kesilmemesine de dikkat ediniz. Dondurucu kısma yerleştirilen malzemeleri, düzgün bir şekilde sıralayınız. Bu sırada tam olarak buzluğu dolduramıyorsanız, aralara buz kalıplarını yerleştiriniz.
  • Buzdolabına konan sıvıların üstü daima kapatılmalıdır. Aksi halde dolabın içindeki nem oranını artırırsınız. Bu durumda buzdolabının daha fazla çalışmasına sebep olur.
  • Derin dondurucudan çıkaracağınız donmuş bir malzemeyi, bir gün önceden alarak buzdolabının diğer gözlerine koyunuz ve orada çözülmeye bırakınız. Böylece çözünen malzeme buzdolabına soğukluk vereceği için dolabın daha az enerji harcamasını sağlamış olursunuz. Yani buzluktaki malzemeyi doğrudan açığa koyarak, boşuna enerji kaybına sebep olmayınız.
  • Buzdolabının düzenli olarak buzunu eritmek suretiyle, aşırı buzlanmanın önüne geçiniz. 5-6 mm kalınlıktan daha fazla buzlanmaya izin vermeyiniz.

ÇAMAŞIR MAKİNALARINDA:
  • Çamaşır makinasında deterjan kullanımına dikkat edin.Tavsiye edilenden fazla miktarda deterjan koymayınız. Fazla deterjan çok köpük yaparak yıkamayı güçleştirir ve verimsiz yıkamaya neden olur. Ayrıca durulama sayısını da artırmak zorunda kalırsınız.
  • Tüm deterjanların üzerinde uygun yıkama sıcaklıkları belirtilmektedir. Ilık suda daha aktif olan deterjanları kullanırken, daha iyi temizleme yapsın diye belirtilenden yüksek sıcaklıklarda kullanmanız daha fazla enerji kaybı demektir.
  • Çamaşır ve bulaşık makinalarını yarı dolu veya aşırı doldurarak kullanmayınız.
  • Çamaşırları yıkarken çok sıcak su yerine 30-40 derecedeki suyu kullanırsanız elektrik masrafından önemli orandaTASARRUF etmiş olursunuz. Çünkü elektrik enerjisinin %90 dan fazlası su ısıtma sırasında harcanır. Bu yüzden çoğu çamaşırları sıcak suyla yıkayıp, ılık sıyla durulama yerine; ılık suyla yıkayıp normal suyla durulamakla temizleme işlemini yapabilirsiniz. Üstelik çok sıcak su ve aşırı kurutma giysileri tüylendirir ve yıpratır.
  • Çok kirli ve fazla lekeli çamaşırları önceden ıslatınız veya otomatik çamaşır makinasında ıslatma fonksiyonunu kullanarak ikinci kez yıkamayı kaldırabilirsiniz.
  • Çamaşırlarınızı kurutma makinasında kurutuyorsanız, fazla kurutmayınız. Çünkü hem daha fazla enerji harcar, hem de çamaşırlarınızın daha çok yıpranmasına yol açarsınız. Otomatik kurutmayı kontrol altında tutarak, aşırı kurutma yapmasını engelleyiniz.

İLETİŞİMDE:
  • Telefonla konuşurken, indirimli saatleri tercih ediniz.
  • Ön ödemeli cep telefonu kartlarını tercih ediniz.
  • İnternetten kısa mesaj servisini kullanınız, BEDAVADIR.
  • Uzun telefon sohbetlerinden kaçınınız.
  • Bir kez aradığınızda telefon açılmazsa sonra arka arkaya aramayınız.
  • Mektuplarınızda ve tebrik kartlarınızda normal posta yerine mümkünse elektronik postayı kullanınız.
  • Uzak bir yere gitmeden önce telefonla, geleceğinizi ve görüşmenizi teyit ettiriniz.

ELEKTRİKTE:
  • Koridor, hol, tuvalet gibi yerlerde 40 wattan yukarı ampul gereksizdir.
  • Enerjiden %66 tasarruf sağlayan mikrodalga fırın kullanınız. Bu fırınlarda pişirme 2-10 dakikada, ısıtma 10-30 saniyede gerçekleşir.
  • Yemek pişirirken fırının ve tencerenin kapağının kapalıolmasına dikkat ediniz.
  • Ev aleti alırken aygıtın enerji sarfiyatını göz önünde bulundurun.
  • Ev aletlerini kullanmadığınız zamanlarda fişte takılı bırakmayınız.
  • Özel fonksiyonu olan bir aleti satın almaya karar vermeden önce, daha sade modelleri ile arasındaki enerji tüketim farkını göz önünde bulundurunuz.
  • Ütüleme işini bitirmeden 5 dakika önce ütüyü prizden çekin ve işinizi ütünün içinde kalan ısısıyla bitirmeye çalışınız. Ütü yükünüzü azaltmak için çamaşırlarınızı kurutucudan nemli çıkarınız ve nemli olarak toplayınız.
  • Çamaşırlarınız asılı ise onları katlayarak toplarsanız yine ütü yükünüz azalır. Ayrıca ütü istemeyen kumaşlı çamaşır ve giyecekleri satın almaya gayret ediniz.
  • Saç kurutma işlemini mümkün olduğu kadar havlu ile ve makine kullanmadan yapınız. Saç kurutma makinasının 10 dakikalık çalışmasının, 60 watt’lık bir lambanın 3 saatlik yanmasına eşdeğer bir elektrik tükettiğini anımsayınız.

YEMEK PİŞİRİRKEN:
  • Hiçbir zaman açık ve yayvan bir kapta su ısıtmayınız.
  • Elektrikli fırın kullanıyorsanız, fırını pişen maddenin pişme süresinden birkaç dakika önce kapatırsanız, kap ve ocağın kendi sıcaklığından da yararlanmış olursunuz.
  • Ağzı sıkıca kapanmış kaplar içerisinde yemek çok daha çabuk pişer.
  • Bir fırında, bir yerine birden fazla yemek pişirmeye gayret gösteriniz.
  • Fırınınızda çok gerekli olmadığı hallerde ön ısıtma yapmayınız. Yapsanız bile 10 dakikayı geçmeyiniz.
  • Fırının kapağını her açışınızda %20 oranında ısı kaybı olduğunu unutmayınız.
  • Donmuş yiyeceklerinizi fırında pişirmeden önce muhakkak buzdolabının alt gözlerinde veya dışarıda çözülmesini sağlayınız.
  • Yemeklerinizi olabildiğince düdüklü tencerede pişiriniz.

ISINMADA:
  • Pencereler ısınma masraflarınızın %10-15’inden sorumludur.Pencerelerinizi ve camlarınızı değiştirmeseniz bile, ısı yalıtım performansını artırmaya çalışınız.
  • Evinizin ve çalışma yerinizin çatı, duvar, pencere ve kapılarının izole edilmesini sağlayınız. Binanızın ana girişinde mümkünse çift kapı kullanınız.
  • Odalarda yeterli sıcaklık sağlandıktan sonra kalorifer musluklarını kısınız veya termostatlı vana kullanınız.
  • Radyatörün önüne ve üstüne kesinlikle eşya koymayınız. Ancak arkasına, duvarla radyatör arasına ısıyı yansıtan levhalar koyabilirsiniz.
  • Oda sıcaklığının 23-24 derece civarında olması yeterlidir. Bir derecelik fark %5-7 lik enerji tasarrufu sağlar.
  • Camlarınızı temiz tutarak, güneş ısısından mümkün olduğu kadar fazla yararlanınız. Güneş pencereden çekildiğinde ısı kaybını önlemek için perdeleri kapatınız.
  • Pencere ve kapı kenarlarından soğuk hava gelmemesi için gerekli tedbirleri alınız.
  • Klimalı yerlerde kapı ve camların kapalı olmasına dikkat ediniz.
  • Radyatörlerinizin temiz olması, üretilen ısının tozlar tarafından emilmesi önlenmiş olacaktır.
  • Kombi ve kalorifer kazanlarınızın kışa girmeden bakımını yaptırınız. Fazla doğal gaz yakılmasına engel olunuz.

SU HARCARKEN:
  • Fotoselli lavabo bataryaları kullanınız. Suyu boşuna akıtmayınız.
  • Sızıntı yapan, damlayan bir musluktan ayda yaklaşık 900 litre yani 1 metreküp’e yakın, yaklaşık bir ton su boşa akabilir. Bu tip damlayan bir musluğun altında bir kahve fincanı 10 dakikada doluyorsa, boşa harcanan su yılda 15.000 litreye özdeştir.
  • Site ve uydu kentlerde arıtma sistemlerinin kurulmasını sağlayınız. Böylece bahçe sulamalarında ve diğer ön yıkamalarda arıtma sularından yararlanılmasını sağlayınız.
  • Araç ve bahçe yıkamalarında mümkün olduğunca şehir şebeke suyunu kullanmayınız.

BULAŞIK YIKARKEN:
  • Bulaşıkları yıkarken 60 derecelik su sıcaklığı yeterlidir. Daha yüksek sıcaklık boşuna enerji kaybıdır. Makinada harcanan elektriğin %90’ı suyu ısıtmak için harcanmaktadır.
  • Yaz aylarında ısı ve nemi azaltmak için bulaşık makinasında sabah ve akşam saatlerinde yıkama yapılmalıdır.
  • Bulaşık makinası çalışırken mutfakta su kullanmamak, enerjiden ve dolayısıyla paradan tasarruf demektir.
  • Bulaşık makinasını tam doldurmadan yıkama yapmayınız.
  • Bulaşık makinalarında son durulamayı yaptıktan sonra kontrol düğmesini kapatınız, makinanın kapağını açarak bulaşıkların hava ile kendi kendine kurumasını sağlayınız. Böylece bulaşık makinasının enerji maliyetinden, %10 civarında TASARRUFsağlamış olursunuz.
  • Bulaşıklarınızı makinaya koymadan önce sıcak su ile durulamak yerine süngerle üzerlerindeki yemek artıklarını temizlemeniz yeterlidir.

YUKARIDA SAYDIĞIM ÖNLEMLERE İLAVE EDECEĞİNİZ BAŞKA ÖNLEMLER VAR İSE LÜTFEN BİLDİRMENİZİ RİCA EDİYORUM !!!

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder