26 Ekim 2014 Pazar

Yılmaz Özdil :Validebağ


26 Ekim 2014
Kel Mahmut
Hafize Ana
İnek Şaban
Damat Ferit
Güdük Necmi
Hayta İsmail, Kalem Şakir
Tulum Hayri, Domdom Ali
Badi Ekrem, Akil Hoca
Külyutmaz Necmi, Veysel efendi
O delirttikleri müfettiş hele…
*
Kardeşim, ne ekipti be.
*
İstanbul’u merkez alıp, Anadolu’yu öylesine gerçekçi gözlemlemiş, toplum katmanlarını öylesine muhteşem harmanlamıştı ki büyük usta… Fırlaması şapşalı, şehirlisi köylüsü, doğulusu batılısı, eğitimlisi cahili, zengini fakiriyle, içinde hepimizin bulunduğu kusursuz bi “Türkiye özeti” yaratmıştı.
*
Bi tek kim yoktu?
Badem.
*
İnsanımızın kodlarını bu kadar iyi çözen, ciğerimizi bilen Rıfat Ilgaz, hepimizi tek tek tiplemelerle o sınıfa monte ederken, badem figürünü koymamıştı. Çünkü, elbette akp’den önce de Müslüman’dı Türkiye, ama, bu kadar din tüccarı yoktu. Toplumda değer ifade edecek sayıda badem olsaydı, Hababam’da yerini alırdı.
*
Ve, repliklerini bile ezbere bildiğimiz o efsane Hababam filmleri, Validebağ Korusu’nun içindeki Adile Sultan Kasrı’nda çekilmişti. Hani şu, cami yapıcaz ayağıyla beton dikmeye çalıştıkları Validebağ Korusu’nda.
*
Çünkü aslında…
Hababam sınıfına giremeyen badem’in, intikamıdır Validebağ.
*
İçinde hepimizin bulunduğu “kahkahalar okulu”na dahil edilmeyen tiplerin, o güzel, o neşeli hatıralarımızı yok etme duygusudur. Bize ait olanları, kendisine ait olmayanları, imha etme çabasıdır.
*
Mesele, ne tam olarak rant şehvetidir, ne de sırf yeşil alan düşmanlığıdır.
Mesele, rövanştır.
*
Çankaya’nın Ak Saray’a dönüştürülmesi de, Validebağ’dır. Milli takım formasının
kırmızı-beyaz’dan turkuaz’a dönüştürülmesi de, Validebağ’dır. Aslan sütü’nün ayran’a dönüştürülmesi de, Validebağ’dır. Osmanlı’dan filan anlamazlar, sırf inat için, TC’nin kaldırılması, tuğra’nın geri getirilmesi de, Validebağ’dır.
*
Hiç oturmadıkları İnci Pastanesi’nin yıkılması, hiç seyretmedikleri Emek Sineması’nın dükkanlaştırılması, hiç okumadıkları Fareler ve İnsanlar’ın sansürlenmesi, yapamadıkları heykelin ucube’leşmesi, dinlemedikleri müziğin yasaklanması, yüzemedikleri plajların harem’leştirilmesi, Leman’ı Uykusuz’u Penguen’i
dize getiremedikleri için, televizyonların penguenleştirilmesi, kendi gençliklerini
yaşayamadıkları için, gençliğin cezalandırılmasıdır, Validebağ.
*
İddia ediyorum…
Hababam sınıfımız imam hatipte çekilseydi, bunlar camiyi yıkıp, park yapardı.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder