14 Mart 2015 Cumartesi

Prof Dr D.Ali Ercan : AVRUPA'NIN ORTASINDAKİ ÇIBANBAŞI




Değerli arkadaşlar, Sovyet Sosyalist Cumhuriyetler Birliğinin dağılmasından sonra 1991 ' de bağımsızlığına kavuşan Ukrayna'da sular durulmak bilmiyor. "Ukrayna Avrupa'nın ortası mı?"  demeyin. Kıta Avrupa'sının coğrafyası Portekiz'den Urallara kadar 5 bin km. uzandığına göre Ukrayna coğrafi konumu itibariyle yaklaşık ortada sayılır. Ülkenin alanı 600 bin km2Nüfusu 44 milyon, Adam başı milli gelir 4 bin dolar civarında. Doğurganlık 1,5 olduğundan nüfus yıllık binde 7 azalıyor. Ortalama yaşam süresi ~70 yıl.

Ukrayna ilk defa 1986 da ki büyük "Nükleer" felaket ile belleklerde yer etmişti. Başkent Kiev'in kuzeyinde, Çernobil kenti yakınlarındaki Nükleer santralın bir reaktörü patlamış, açığa çıkan yaklaşık 10 ton radyoaktif madde atmosfere salındı. Ağırlıklı olarak Ukrayna ve Beyaz Rusya'da binlerce ölüme ve genetik bozukluk etkisiyle yüzlerce sakat doğumlara neden olmuştu. Tüm Avrupayı ve bu arada Türkiyeyi de etkileyen bu Radyasyon  aradan 30 yıl geçmesine rağmen hala tamamen sönmüş sayılmaz; %10 kadarı kirlettiği bölgelerde ışımaya devam ediyor. Ben bu geçmiş felaketten değil, yeni bir "nükleer" felaket tehlikesinden bahsetmek istiyorum; çünkü Ukrayna'daki politik kargaşa ve iç savaş diğer Ülkelerdeki benzer problemlerle kıyaslanmayacak kadar vahim sonuçlar yaratacak cinsten... 

Eski Varşova Pakt üyeleri olan Cumhuriyetlerin çoğunda Demokratik yaşama geçiş ABD ve AB nin müdahaleleri,  (ya da bu dış kuvvetlere bel bağlayan işbirlikçi Politik Partiler, renkli devrimler vs.) nedeniyle kolay olmadı... Ukrayna da bunlardan biri.

44 milyonluk Ukrayna'da nüfusun yaklaşık beşte biri Rusça konuşuyor. Kuzeyden güneye Kara Denize akan Dinyeper nehri (su debisi 2 Fırat büyüklüğünde) 24 yönetim bölgesinden (Oblast) oluşan Ülkeyi adeta politik bakımdan da ikiye bölüyor. (Kırım Rusya'ya bağlı otonom bir Cumhuriyet olarak Ukrayna toprağı sayılmıyor) Doğudaki 8 bölgede Rusça konuşanlar ağırlıkta. Rusya yanlısı ayrılıkçı grupların yoğun olduğu bu bölgeler özellikle Luhansk ve Donetsk Oblastları, bu gün ağır silahların, uçaksavarların, topların, tankların kullanıldığı savaş alanına dönüşmüş durumda. Fakir halk büyük eziyet çekiyor. 

Son 4 yüz yıldır Rusya'nın vesayeti altında yaşamış olan Ukrayna'da Batı yanlısı politikacılar AB tarafından yardım ve destek görüyor; arka tarafta ABD var... Bu arada IMF 17,5 milyar dolarlık bir kredi açtı Ukrayna'ya (tabii bu paraların yarısı Batıdan alınacak silahlara gitmezse) Açıkça söylemek gerekirse, Dünyanın iki nükleer süper gücü Rusya ve ABD Ukrayna'da karşı karşıya geldi diyebiliriz. Tüm Dünyada aklı başında, barıştan yana olan insanları kaygılandıran da Ülkedeki Rusya-AB/D destekli politik çatışma ve Doğuda (Rusya sınırında) gittikçe tırmanan şiddet...  

Batı Rusyayı dize getirmek için 'şimdilik' sıcak savaş dışında her yolu deniyor. Ambargolar, yasaklar, vizeler uygulanıyor. ABD en son 'Petrol kartı'nı daçekti. Milli gelirinin yaklaşık yarısını Petrol ve Doğal Gaz satışına bağımlı olan Rusya,  ABD'nin S. Arabistan aracılığı ile yarattığı düşük fiyatlı* Petrol bolluğu karşısında çok zor durumda. Ruble yarı yarıya değer kaybetti. Rusya'da ekonomik durum sallantıda. 

Diplomatik çevrelerdeki gündem sorusu; Rusya pes eder, Ukrayna'daki 8 milyon Rus kökenli soydaşlarına yardımdan vazgeçer mi, yoksa sonuna kadar direnir mi? Bu çekişme nereye kadar gider? Ukrayna'nın doğusundaki Rusça konuşulan bölgeler, özellikle Luhansk ve Donetsk özerk bir yönetime kavuşur mu? daha da ilerisi, Ukrayna NATO üyesi olur mu? Sorular... sorular. 

Değerli arkadaşlar, ABD ve Rusya'nın bir sıcak savaşa tutuşması Dünyanın kaldırmayacağı büyük bir felakete yol açabilir; bunu peşinen söyleyelim; çünkü böyle bir savaş Nükleer silahların kullanılmasına kadar tırmanır. Unutmayalım, Dünyadaki tüm nükleer başlıkların %95 i bu iki süper gücün elinde bulunuyor. Kaygılarımla... æ 



____________
*Petrolün varili (159 litre) ~100 dolardan ~50 dolara düştü ama bu Türkiye'deki benzin fiyatlarına yansımadı. Aradaki farkı Hükümet Bütçe açığını gidermekte kullanıyor.

***

Kıta Avrupa'sının ortasındaki Ukrayna Batıda AB ile Doğuda Rusya ile komşu. Sınır Başkent Moskova'ya  sadece 400 km. mesafede.
The map of Ukraine's 2010 presidential election. 
Map of the results of Ukraine's February 2010 presidential runoff election between Yulia Tymoshenko and Viktor Yanukovich
Yukarıdaki  iki harita Ukrayna'daki Politik Partilerin oy oranları ve konuşulan Dil arasındaki bağıntıyı açıkça gösteriyor. Ukrayna bayrağındaki sarı rengi batı yanlıları tercih ediyor.

 Stoltenberg und Breedlove: Deutliche Signale nach Russland
NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg (Norveç) ve NATO Avrupa Kuvvetleri Komutanı General Philip M. Breedlove (ABD) Ukrayna konusundaki Basın toplantısında. Savaş heveslisi General Ukrayna'daki durumu olduğundan daha kötü gösteriyor, meselenin çözümünü kaba Kuvvet uygulamasında görüyor, Aba altından sopa gösteriyor.
US-Soldaten bei Nato-Manöver in Lettland (Archiv): Allianz setzt auf Abschreckung
Rusya'nın burnunun dibindeki yeni NATO Üyesi minik  Estonya'da Manevra yapan ABD askerleri
... ve  Rus Sınırında provokatif Resmi geçitler düzenleniyor... (Estonyanın Milli Bayram günü)Stars and Stripes an der russischen Grenze: Mit Flaggen geschmückte...
 


*** iletinin Magazin sayfası ***

2014 Ukrayna Güzellik yarışması Ülkedeki siyasi kargaşalardan uzak kalmak için sakin bir yerde, Rodos Adasında yapılmıştı.
Queen Ukraine in Rhodes



Hiç yorum yok:

Yorum Gönder