13 Mart 2015 Cuma

Prof Dr D.Ali Ercan : TCMB Başkanı Erdem Başçı Cumhurbaşkanlığı Sunumu

Lütfen işimize karışma !

MB Başkanı Erdem Başçı

Değerli arkadaşlar, yaklaşık bir saat bekletildikten sonra huzura kabul edilen TC Merkez Başkanının Ekonomi zirvesinde Cumhurbaşkanına yaptığı sunumun yansıları aşağıdaki MB sayfasında yayınlanmıştır. MB Başkanı Erdem Başçının bu sunumundan konusuna hakim, Dünyayı takip eden, ne yaptığını bilen ve "lütfen işimize karışma" demek isteyen bir bürokrat olduğu izlenimi edindim.  

Sanayi endekslerine, ticaret hacmine bakıldığında Türkiye'nin yıllık ortalama %3,5 gelişimi yakaladığı anlaşılıyor;%1,5 nüfus artışı etkisinden arındırıldığında Türkiye'nin son 10 yılda, yıllık net gelişimi kabaca +%2 olmuş demektir.. eh fena değil, ama Çin, Brezilya, Hindistan, Rusya, G.Kore, Meksika... gibi Gelişmiş Ülkelerin arkasında koşturan ve ortalama net %5 yıllık hızla ilerleyen ikinci gruptan koptuğumuz, hayli geride kaldığımız açıktır.

130 yansılık kapsamlı sunumda Enflasyon-Faiz meselesi, Yatırımlar, Dış Ticaret, Genel Ekonomik parametrelerde neden-sonuç ilişkileri, Dünyadaki ve Türkiye'deki gelişmeler ve ileriye yönelik tahminler profesyonel bir yetkinlikle ele alınmış. MB Başkanının kullandığı TUIK verilerine göre,Türkiye'de 

Çalışan nüfus (istihdam): 26 milyon (%52 hizmet, %21 sanayi, %20 Tarım, %7 inşaat)
İşsizlik: % 13-15 
Enflasyon: % 8-10
GSMH: 780 milyar dolar. (~10 bin $/adam)
Dış Borç: 400 milyar dolar
Cari açık: 50 milyar dolar/yıl

görülüyor;  işsizlik %13 olarak verildiğine göre  toplam iş gücü ~30 milyon demektir. Oysa 1.1.2015 itibariyle Türkiye'nin nüfusu (TUIK) 77,7 milyondur. Nüfusun kabaca 2/3 ü "aktif nüfus" tur; yani  ~52 milyon aktif nüfusumuz var. Demek ki 22 milyon insan (sakatlar, öğrenciler, ev işleriyle meşgul olanlar, çalışmak istemeyenler, kaçak çalışanlar...)  bu resmi istihdam rakamlarına dahil değil; ayrıca ~ 4 milyon insan iş arıyor. 
Sevgilerimle. æ



  

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder