27 Mart 2015 Cuma

Prof.Dr. Mehmet Ali KÖRPINAR : KARANLIK GERÇEK



Bir şahsın yaşadıkça memnun ve mutlu olması için lazım gelen şey,
kendisi için değil, kendisinden sonra gelecekler için çalışmasıdır.
Mustafa Kemal ATATÜRK

A Dark Truth - Karanlık Gerçek
KARANLIK GERÇEK (A DARK TRUTH) FİLMİ:
25.03.3015 günü saat: 20.00 de KANALTÜRK de sunuldu.

Değerli arkadaşlar,
Kanada’da, Damian Lee tarafından 2012’de üretilen söz konusu filmi izlemenizi isterdim. Çünkü bu filmde, ABD’de çok uluslu bir holding, Güney Amerika Ekvatorda kana susamış bir askeri rejimle yaptığı anlaşma ve işbirliği ile ülkenin su üretim ve kullanımına el koymuştur. Halkın yağmur suyundan bile yararlanması CLEAR-BEC isimli şirketin iznine bağlanmış. Bu olaya karşı çıkan halk katledilmiş.

Binlerce kişinin ölümüne neden olan bu olayı, ülkenin vatandaşı olan genç bir delikanlı, şirketin sahiplerinden birisi olan bayana anlatabilmek için“şirketiniz yüzünden, ülkemde binlerce kişi katlediliyor” diyerek kendini onun gözü önünde öldürdü. Bu eylem üzerine, Ekvatordaki olaylardan haberi olmayan bayan, CIA emeklisi ve bir radyo sunucusu olan Jack Bruce’den yardım istiyor. Jack de Ekvatorda, bu sömürüyü bilen ve bu yüzden 11 yıl hapis yatan ve çevre uzmanı olan Fransisco Fransis ile ailesini ABD’ye getiriyor. Yaptıkları sunumlarla, CLEAR-BEC şirketinin büyük kar amaçlı su anlaşmaları yüzünden katliamlardan sorumlu olduğunu belgeliyorlar. Gereken yasal işlemler yapılıyor ve tüm anlaşma ve de gayri yasal işleri organize eden şirketin sahiplerinden Bayanın kardeşi intihar ediyor.

Değerli arkadaşlar,
AB-D emperyalizminin kendi çıkarları uğruna, binlerce insanın ölümünü dile getiren bu film bana, Su Hakkı Kampanyasının, 13.12.2014 de Taksimde Cezayir Restaurantında düzenlemiş olduğu İrlanda da Yüzbinleri Harekete Geçiren Su hakkı Mücadelesi: Nehirden Denize Su özgür olacak”başlıklı katıldığım paneli anımsattı.

Panelde, İrlanda da yaşanan su mücadelesi ve özel şirketlerin ekonomik çıkar uğruna yaptıkları işlere karşı, halkın ortaya koyduğu yasal eylemler, İrlandalı Mehmet Uludağ tarafından çok güzel sunuldu. Ayrıca güzel ülkemizde de su sorunu olduğu ve 49 yıllığına su kiralayan özel şirketlerin kar getirisi uğruna nasıl davrandıkları anlatıldı. Bu konuda yazılmış 2 kitabı bilgilerinize sunmak isterim.
1.    Türkiye’de Suyun Özelleştirilmesi ve Su Hakkı (Derleyenler: Nuran Yüce, Carolin Hasenpusch, Erkin Erdoğan),
2.    Yeni bir su politikasına doğru: Türkiyede Su Yönetimi, Alternatifler ve Öneriler (Yazan: Akgün İlhan)

Önümüzdeki yıllarda insanlığın en büyük sorunu; su paylaşımı ve verimli kullanımı üzerine olacak.Umarım güzel ülkemizde de yersiz yapılan HES’ler ve özel şirketlere kiralanan su kaynaklarımız yüzünden, halkımız susuz kalmaz. Çünkü birçok şirket, kar uğruna güzel sularımızı 40 ülkeye ihraç ediyormuş.

Sevgi ve saygılarımla (27.03.2015).
Prof.Dr. Mehmet Ali KÖRPINAR

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder